NOVKABEL

Zgrada jednog od domaćih IT pionira biće pretvorena u multifunkcionalno poslovno okruženje, uz zadržavanje elemenata brutalizma i industrijske arhitekture. Kada se govori o IT industriji u našoj zemlji, uglavnom se misli na procvat ove grane u poslednjih desetak godina. Međutim, u Novom Sadu se o računarima, programiranju i softveru pričalo još pre 40 godina.

Tako je jedan od simbola novosadske modernističke arhitekture, zgrada Novkabela u Industrijskoj zoni, projektovana i sagrađena još 1983. godine kao proizvodni i upravni objekat posebnog programa u okviru fabrike kabela, nazvanog „Novkabel elektronika, računari i automatika“ (ERA). Osnivanjem novog ogranka preduzeća i u saradnji sa mađarskim Videoton-om, a potom i sa italijanskim Olivetti-em, tako su sa mnogo vere u budućnost proizvedeni prvi personalni računari u tadašnjoj SAP Vojvodini – ERA 20 i ERA 40, kao i ET-188 koji je koristio IBM komponente. Međutim, nakon turbulentnih devedesetih, te trnovitog procesa tranzicije, kula koju je projektovao arhitekta Milorad Milidragović godinama je stajala prazna, samo svojom visinom podsećajući na značaj koji je Novkabel imao za Novi Sad u urbanističkom, ekonomskom i populacionom smislu.

Naša firma uspešno je izvela radove na rekonstrukciji poslovnog objekta zgrade namenjene industrijskim delatnostima u Novom Sadu. Naša stručnost i pažljiv pristup osigurali su kvalitetnu transformaciju objekta, unapređujući njegovu funkcionalnost i prilagođavajući ga potrebama modernih industrijskih zahteva.

Year:

2022

Location:

Novi Sad, Srbija

Lokacija:

Novi Sad, SRBIJA

Period radova:

2022

Klijent:

Novkabel AD - Novi Sad

Površina:

5.000m