Gornjogradska Gimnazija

Zgrada Gornjogradske gimnazije jedna od malobrojnih očuvanih građevina XVII veka u Zagrebu. Osnovana je kao prva srednjoškolska institucija u Hrvatskoj (1607), koja je zadržala kontinuitet svoje namene do danas. Današnja zgrada gimnazije je građena kroz više etapa obnova i dogradnji od 1645. do 1872. 

Svečana dvorana izvorno namenjena pozorišnim izvođenjima učenika, kasnije (1894) prenamenjena za održavanje nastave fizičke i zdravstvene kulture, smeštena je na prvom spratu Gornjogradske gimnazije i proteže se visinom de etaže uz ulično pročelje.

Zgrada Gornjogradske gimnazije stradala je u potresima 22. marta i 29. decembra 2020. Oštećenja nakon prvog potresa su znatna, dok su nakon druga nešto manjeg obima, ali takođe zahtevaju hitnu intervenciju.

Predmet glavnog projekta je celovita obnova uz naglasak na konstruktivnoj sanaciji mehaničke otpornosti i stabilnosti konstrukcije objekta.
Sastavni deo radova su i radovi na konzervaciji i restauraciji plafonske dekoracije u sportskoj dvorani kao i restauratorski radovi na pročeljima objekta i na delovima enterijera kao što su kameni okviri dimnjačkih vertikala, kamenih stepeništa i čeličnih kovanih ograda i restauraciji kaljevih peći.

Year:

2024-

Location:

Zagreb, HRVATSKA

Lokacija:

Zagreb, HRVATSKA

Period radova:

2024-

Klijent:

Grad Zagreb