SPENS

Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ (SPC „Vojvodina“), popularno nazvan kao akronim Spens (puni naziv: Stonotenisko Prvenstvo Evrope Novi Sad), jeste sportsko-poslovni centar koji se nalazi u Novom Sadu, u delu Stari grad. Izgradnja dvorane započela je maja 1979, a otvorena je 14. aprila 1981. za 36. svetsko prvenstvo u stonom tenisu. Sportsko-poslovni centar „Vojvodina“ čine dvorana, otvoreni sportski tereni, stadion „Karađorđe“ i garaža s parking prostorom. Površina lokacije na kojoj je izgrađena dvorana „Spens“ je skoro 200.000m2, od toga sam objekat zauzima oko 85.000 m2.

Spens ima dve hale: veliku (kapacitet 7.000 mesta) i malu (kapacitet 1.000 mesta), ledenu dvoranu (kapaciteta 1.600), zatvoreni bazen, kuglanu, trenažno-takmičarske sale za boks, džudo i stoni tenis, 2 pres-centra i amfiteatar. Pored sportskih objekata, u njemu se nalazi oko 215 lokala, u koje su smeštene mnogobrojne prodavnice.

Projektni zadatak je imao za cilj sređivanje kompleksa bazena, čiji se značaj ogleda ne samo za potrebe građanstva i takmičenja, već i kao značajna destinacija za trenažne kampove za vodene sportove (plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu, ronjenje, umetničko plivanje) na regionalnom nivou. Pod sam kompleks se podrazumevao postojeći bazen, te bazen za decu (obuku neplivača) i bazen sa skakaonicama. Bazen za decu (obuku neplivača) je izrađen u dimenzijama 12 sa 25 metara i maksimalnom dubinom od jednog metra. Bazen sa skakaonicama je izrađen sa dimenzijama 20 sa 25 metara, tako da su platforme za skakanje u vodu na visinama od jednog, tri, pet, sedam i po i deset metara, dok minimalna dubina bazena nije manja od 1,8 metra. Okvirne dimenzije bazena za decu nižeg uzrasta su pet puta pet metara, a maksimalna dubina pola metra.

Year:

2021

Location:

Novi Sad, SRBIJA

Lokacija:

Novi Sad, SRBIJA

Period radova:

2021

Klijent:

Grad Novi Sad

Površina:

2.500m